Aluminijasta ograja

Alu balkonska ograjaKaj izbrati, alu ali klasično kovinsko ograjo ? To vprašanje se vedno pojavi pri gradnji balkonov, stopnišč ter ostalih objektov, na katere želimo postaviti ograjo. Za modele in obliko ograje ima domišljija lahko prosto pot, glede izbire pravega materiala pa je dobro prej premisliti.

V tem zapisu si bomo na kratko ogledali prednosti, ki jih nudi alu ograja v primerjavi z ograjami iz drugih materialov. Prva prednost, ki velikokrat precej vpliva na izbiro ograje, je seveda cena. Alu ograje istih dolžin, kot ograje iz drugih materialov, so praviloma cenejše.

Aluminij je, kot vemo, precej lažji in zato tudi cenejši, kot jeklo ali železo. Teža aluminija istega volumna je eno tretjino teže jekla, njegova moč – nosilnost, pa je povsem enaka. Ker je material lažji to predstavlja tudi cenejšo montažo. Seveda je posledično tudi njegovo vzdrževanje precej cenejše v primerjavi z drugimi materiali. Alu ograja ne izgubi jakosti barve in jo ni treba prebarvati vsakih nekaj let, kot je to običaj za železne in jeklene ograje.

Aluminij je odporen material in v primerjavi z železom ne rjavi ali spreminja barve in tudi ne zbledi. Strokovnjaki so ocenili, da je za razpad aluminija potrebnih deset tisoč let ! Po namestitvi alu ograje ni več potrebe po njeni zamenjavi, sama funkcionalnost se teoretično ne bo spremenila deset tisoč let. Ograje iz aluminija nudijo tudi večjo varnost, saj je aluminij težje prerezati kot les ali železo.

Kriteriji pri postavitvi ograje ostajajo še vedno isti, torej kvaliteta, estetika in varnost. Aluminijaste ograje se v teh kriterijih uvrščajo najvišje. So kvalitetne, obstojnejše, estetske – ker ne spreminjajo barve in izgleda, ter tudi cenejše za nakup in samo vzdrževanje. Odločitev je prav zato sila preprosta. Alu ograja bo dolgoročno gledano cenejša, estetsko lepša skozi čas in njena funkcionalnost bo povsem enaka, kot jo ima železna ali jeklena ograja.

mn-ograje.si

Deli in razveseli!