Zgodovina kamuta

Legenda pravi, da naj bi bil kamut najden v grobnicah faraonov, najverjetneje pa so ga ves čas prodajali ulični trgovci v Kairu. Čeprav ga Egipčani imenujejo »Domače žito« (Balady durum), do dandanes ni znano, kdaj so začeli sejati kamut na območju Egipta. Nekateri so prepričani, da so kamut s seboj prinesli stari Grki in Rimljani ali Bizantinci, lokalni kmetje in Turki pa verjamejo, da je kamut oziroma »Kamelji zob« ali »Prerokovo žito«, kot ga imenujejo, prinesel Noe na svoji barki.

Ancient-Wheat-Harvest-750x350

Preverljivi podatki pričajo, da je leta 1949 ameriški letalec Earl Dedman od svojega prijatelja, ki je kamut prinesel iz svojega potovanja v Egipt, prejel 32 velikih kamutovih jedrc. Slednje je Dedman poslal svojemu očetu v Montano, ZDA. Ker naj bi bil kamut, sodeč po legendi, najden v grobnici, so ogromno pšenico poimenovali »Pšenica kralja Tuta«, vendar zanjo ni bilo večjega tržnega interesa. 1964. leta je lokalni pridelovalec Clinton Stranahan želel ponovno vzbuditi zanimanje za kamut s ponujanjem brezplačnih vzorcev na lokalni tržnici, vendar brez večjega uspeha. Tako je kamut do leta 1977 skoraj povsem utonil v pozabo, dokler ni Bob Quinn na embalaži kosmičev Corn Nuts prebral, da so kosmiči narejeni iz velikih koruznih zrn. Ker je Quinn kupoval kamut na lokalni tržnici, kjer jo je Stranahan prodajal, je vedel, da kosmiči niso iz velikih koruznih zrn, temveč iz kamuta.

Ko je podjetje obvestil o njihovi pomoti, so manjši kozarec zrnc poslali njegovemu očetu, Macku Quinnu, ki je začel gojiti kamut in večati njegovo pridelavo. Po dveh letih je podjetje Corn Nuts izgubilo zanimanje in kamut je bil ponovno obsojen na pozabo. 1986 leta je bil kamut predstavljen na razstavi naravnih izdelkov v Anaheimu v Kaliforniji. Zaradi povečanega zanimanja potrošnikov so v dveh letih iz prvotnih 0,6 hektarov posejane obdelovalne površine kamuta povečali na 32,3 hektarov.

Kamut v obliki testeBob-Quinn-in-Kamut-fieldnin je bil leta 1988 predstavljen kot zdravo živilo s strani podjetja Royal Angelus Macaroni, ki so prvič uporabili ime blagovne znamke Kamut. Leto kasneje je podjetje Oasis Breads zamesilo prvi kruh iz kamut khorasan moke. Od leta 1990 je blagovna znamka Kamut® uradno registrirana pri ameriški pisarni za patente in blagovne znamke, v naslednjem letu pa so bili izdelani prvi kosmiči iz kamut khorasan moke. Istega leta so moko začeli izvažati v Evropo, znanstvene raziskave pa so pokazale, da lahko Kamut moko uživajo ljudje z alergijo na gluten. Do leta 1999 je kamut pridelovalo kar 50 pridelovalcev iz Evrope, Rusije, Egipta, Argentine, Avstralije in Severne Amerike, v letu 2008 je bilo s kamutom posajenih kar 18.000 hektarov v Severni Ameriki. Eksponentna rast priljubljenosti kamut khorasan moke je vidna v več kot 1000 izdelkov iz kamuta, kot so na primer kruh, testenine, kosmiči, prigrizki, sladice, krekerji, pivo, zrnata kava, napitki in seveda tudi moka iz kamuta. Čeprav se pridelovanje kamuta širi v Avstralijo in Azijo, pa se v Italiji pridela skoraj polovico vse letine.

Literatura: http://www.kamut.com/en/discover/about-us

Maca – jo že poznate?

Maca (lat. Lepidiummeyenii) je rastlina, ki raste na področju Andov na nadmorski višini 4000 – 4500 metrov. Tradicionalna južnoameriška ljudstva jo že stoletja uporabljajo kot krepčilno sredstvo oz. adaptogen, saj so ugotovili, da lahko njeno redno uživanje pripravi telo na večje napore.

MacaNekateri zgodovinski zapisi tudi pravijo, da je bila maca hrana azteških bojevnikov, ki so morali premagovati številne naporne pohode in bitke.

Po svoji sestavi je maca povsem unikatna, saj vsebuje snovi, ki jih najdemo le v maci (npr. macaridin, macaen, maca alkaloidi itd) in jih v telo ne moremo vnesti z uživanjem drugih vrst rastlin. Ravno za te snovi znanstveniki predvidevajo, da imajo številne pozitivne vplive na človeško telo (krepitev telesa, dvig spolne moči, povečanje energije, povečanje zbranosti).

Poleg teh snovi pa maca vsebuje tudi mnoge beljakovine, aminokisline, vlaknine in številne minerale, kot so železo, kalcij, baker ter cink. Vse te snovi so ključnega pomena za pravilno in nemoteno delovanje telesa. Za več informacij o maca si lahko preberete na spletni strani superzivila.net

Že poznate acai jagode?

Acai jagodeAcai jagode so vse bolj poznano ter priljubljeno super živilo pri nas, uporaba teh temno vijoličnih jagod pa je že stoletja poznana v južnoameriški tradicionalni medicini. Acai jagode namreč izhajajo iz porečja Amazonke, saj rastejo le drevesu vrste Euterpe oleraceae Martius.

To odlično super živilo je vse bolj priljubljeno tudi med znanstveniki, ki z mnogimi študijami potrjujejo nabor antioksidantov, ki jih jagode acai vsebujejo. V tem južnoameriškem plodu lahko najdete antocianine, proantocianidine, flavonoidom podobne snovi ter resveratrol, ki je poznan kot eden izmed najmočnejših antioksidantov na svetu.

AcaiObstajajo različni načini, kako lahko uživate acai jagode. Južnoameriški domačini ponavadi uživajo kar njihov sok ali svežo pulpo, pri nas pa je zelo popularen prah acai jagod, na mnogih domačih policah pa se znajdejo tudi posušene acai jagode.

Prah ali posušene jagode lahko dodamo v peciva, najpogosteje pa najdejo pot v različne smoothieje in napitke, s katerimi lahko dopolnite vašo prehrano ter okrepite telo in ga napolnite z energijo!

Različni smoothie napitki, zdravje za vse

Smoothie napitkiSmoothie napitki so okusni, zdravi, polni hranljivih snovi in hkrati tudi možnost za spoznavanje novih okusov. Pripravimo jih v smoothie maker-ju ali blender-ju. Priporočljivi pa so za vse, tako otroke kot nosečnice in telesno aktivne. Sadni smoothie napitlki, so predvsem priljubljeni pri sladokuscih in otrocih. Z njimi zaužijemo veliko hranljivih snovi, vitaminov in mineralov. Če v njih vključuimo tudi superživila, se hranljiva vrednost le teh bistveno poveča. Mnogo otrok ne mara sadja, a če jih zmiksamo v očem prijazne barvne kombinacije, se jim vaši malčki ne bodo mogli upreti.

Zelenjavni smoothie napitki so priporočljivi vsem, a sam sem zagovorniktega, da je vseeno dobro kombinirati le te s kakšno vrsto sadja, predvsem citrusi, ali drugim sadjem z močnim okusom. Navadno zelenjavni smoothie napitki nimajo ravno mamljivega okusa. Za zgostitev lahko uporabimo banano ali avokado.

Zeleni smoothie napitki so najboljši v kombinaciji s sadjem. Sam si ga po navadi prirpavim tako, da uporabim večji del zelenih živil, dodam kako superživilo, kot recimo namočena Chia semena, goji jagode ali jagode aronije, ter limonin sok ali kolobar ananasa. Če je napitek redek, ga navadno zgostim z banano, avokadom ali dodam žlico konopljinih proteinov, ki so bogat vir aminokislin, vitaminov ter omega maščob.

Smoothie makerSmoothie napitke si pripravljam sam, recepte si zmislim sam. Pri pripravi mi pomagata smoothie maker in blender. Če delam večjo količino raje uporabim blender, čeprav smoothie maker opravi svoje delo v krajšem času. Smoothie makerji so nepogrešljivi v kuhinji saj so vsestransko uporabni. Njihova uporaba namreč ni omejena le na pripravo okusnih napirtkov. Z njimi lahko pripravljamo tudi namaze, sladoled, kašice za najmlajše in še veliko drugega.

Poskusite pripraviti maso za palačinke v blenderju. Za pripravo smoothie napitkov lahko uporabite moje recete, ki jih najdete TUKAJ. Če pa potrebujete aparat za pripravo le teh, pa KLIKNITE TUKAJ!

Recepti za smoothie maker

Smoothie MakerSmoothie maker je čudovit pripomoček za pripravo okusnih sadno-zelenjavnih obrokov v obliki gostih sokov. Ko si poleti zaželite osvežilen grižljaj, je najenostavneje, da si v smoothie makerju pripravite vitaminsko bombo iz sadja in zelenjave. Priložen kozarec napolnite z izbranim sadjem in zelenjavo v koščkih, ga privijete na pokrov z rezilom in aparat vključite. Že po nekaj kratkih trenutkih lahko uživate v okusnem in zdravem obroku.

Dobri recepti za smoothie maker so vam na voljo na spletu in raznih knjižicah z recepti, ali pa si jih preprosto izmislite kar sami. Uporabite le kanček domišljije in ščepec najljubših sestavin ter si privoščite hiter in nizkokaloričen obrok povsem brez težav. Da bi bil napitek še boljši, lahko vanj dodate malo jogurta ali mleka, predvsem poleti se prileže tudi kakšna ledena kocka, ki napitek in tudi vas prijetno ohladi.

smoothie receptOtroci, ki ne jejo radi celega sadja, bodo smoothie maker prav oboževali, vi pa jim boste zagotovili pomembne vlaknine, vitamine in antioksidante za njihov razvoj in zdravo energijo. Sem in tja lahko k sadju dodate tudi kakšno kepico sladoleda, ali napitek okrasite s stepeno smetano in mavričnimi mrvicami, a naj to ne bo vedno. Otroci imajo radi raznolikost, zato vedno uporabite drugačne sestavine in okrasite kozarce z napitki s slamicami, dežnički ali rezinami svežega sadja.

Preverjen recept, ki ga imajo radi skoraj vsi otroci, je pravzaprav zelo enostaven. Potrebujete le: banano, par jagod, nekaj žlic navadnega jogurta in vanilijev sladkor. Vse sestavine dajte v priložen kozarec za mešanje, ga privijte na smoothie maker, obrnite na glavo in vklopite. V manj kot 10 sekundah bo priljubljen napitek pripravljen za zaužitje.

Smoothie maker je idealen za športnike, otroke in vse, ki jim zdravje veliko pomeni in želijo z zdravimi obroki izboljšati svoje dosedanje prehranjevalne navade. Enostavna uporaba, hitro delovanje in možnost pranja v pomivalnem stroju vam bo vaše življenje le olajšalo, vaše telo pa vam bo neizmerno hvaležno. Kupite svoj Smoothie maker tukaj!