Kaj sploh je tablični računalnik?

Na kratko povedano – tablični računalnik je neke vrste hibrid med pametnim telefonom in prenosnim računalnikom, a vendar je veliko več kot le to. A začnimo po vrsti.

Tablični računalnikZa velik napredek v “mobilni” tehnologiji je bil zaslužen vsekakor razvoj zaslona na dotik, ki se je že kar pred nekaj časa nazaj najprej pojavil na pametnih telefonih. Ker smo za upravljanje uporabljali izključno naše prste, nismo več potrebovali zunanjih naprav, kot so miška in tipkovnica. Z razvojem naprej so se pojavili prvi tablični računalniki, ki so uporabljali izključno tovrstno tehnologijo za upravljanje le teh.

Sicer prvotna ideja tablice ni bila Applova, kot nekateri mislijo, a vendarle je prvi uspeh doživel prav njihov iPad, ki je še danes verjetno najboljša tablica med usemi, ki jih trg ponuja. Ustvaril ga je kdo drug kot danes že pokojni vizionar Steve Jobs.

Ker je po velikosti manjši od prenosnikov in hkrati dovolj velik za normalno uporabo kjerkoli že smo, se je med uporabniki odlično “prijel”. Za ogled filmov, poslušanje glasbe, brskanje po spletu, uporaba elektronske pošte, igranje iger, upravljanje z različnimi dokumenti, sodelovanje v video konferencah je tablični računalnik vsekakor odlična izbira.

Tablični računalnikSam osebno dostikrat prenosnega računalnika tudi po več dni ne vklopim, kajti rešitve, kot so oblačne storitve mi omogočajo, da imam vse kar potrebujem tudi na tablici. Za seveda bolj profesionalno uporabo urejanja vsebin ni najbolj priporočljiva (npr. sama omejitev zmogljivosti za bolj zahtevne grafične programe), kljub dejstvu, da lahko nanj brez težav priključimo dodatno tipkovnico ali miško (povezava preko usb, bluetooth).

Nekaj omejitev je tudi s strani samih operacijskih sistemo (iOS, Android), na katerih veliko programov, kot so npr. Microsoftova orodja ne delujejo (izjema so tablice z Windows operacijskim sistemom). za vse, ki iščete kvaliteten tablični računalnik po najugodnejši ceni, vsekakor priporočamo ogled spletne strani http://tablicni-racunalnik.com.

Deli in razveseli!