kaj je L-karnitin?

L-karnitin je sintentiziran iz aminokislin lizin in metionin in opravlja bistvene funkcije pri presnovi v človeškem organizmu. Skrbi za preskrbo organizma s hranili in za proizvodnjo energije v telesu. Pomen L-karnitina je še zlasti velik pri transportu maščobnih kislin. Dolgoverižne maščobne kisline so lahko prenesene v mitohondrije, ki proizvajajo v celicah energijo, s pomočjo L-karnitina. Ravno zaradi te lastnosti je L-karnitin še posebej dobro poznan kot topilec maščob oz. kot fat burner.

L-karnitin

L-karnitin opravlja številne osnovne funkcije v našem organizmu. Na primer L-karnitin podpira ledvice in jetra pri razstrupljanju in odstranjevanju toksinov iz telesa. Ravno tako omogoča izgorevanje dolgoverižnih maščobnih kislin in sproščanje energije. To zahtevajo številne mišične celice, a še najbolj tiste v srčni mišici. Ravno tako L-karnitin opravlja zelo pomembno funkcijo tako imenovanega bio prenašalca, z usmerjanjem maščobnih kislin na mesta nastanka energije, znotraj membrane celičnih mitohondrijev.

Rezerve L-karnitina v človeškem organizmu so relativno majhne (20 – 25 mg). Ravno zaradi tega se zelo hitro opazi uživanje neprimerne hrane, zaradi česar se lahko pojavijo nevarni simptomi pomanjkanja L-karnitina v našem telesu. Ti znaki se najpogosteje kažejo v obliki povečane dovzetnosti za okužbe, motnje presnove lipidov ali v obliki zmanjšane plodnosti. Nezadosten vnos L-karnitina ravno tako povečuje tveganje za srčne infarkte, saj je srčna mišica izredno odvisna od prisotnosti ustreznega nivoja hranil v telesu.

In kaj so glavne lastnosti L-karnitina?

  1. Izboljšuje telesno zmogljivost
  2. Pomaga pri hitrejšem topljenju maščob
  3. Pomaga pri zniževanju LDL holesterola
  4. Deluje na spolne organe in na hormonsko aktivnost
  5. Zmanjšuje spremembe v presnovi energije, ki jih povzroča staranje
  6. Povečuje energetsko učinkovitost metabolizma
  7. Ščiti celično presnovo energije

tekL-karnitina nastaja v našem telesu iz dveh esencialnih aminokislin. Ker velik delež dnevnih potreb po L-karnitinu pridobimo iz hrane, se pogosto dogaja, da imajo ravno vegetarijanci premajhen nivo L-karnitina v telesu, zaradi česar se ravno pri njih priporoča uporaba prehranskih dopolnil, katera najbolje dosežejo svoj namen ravno v obliki kapsul (L-karnitin 450 mg – 50 kapsul). Težave se lahko pojavijo še posebej, v primeru pretirane izpostavljenosti stresu in hkrati pri uživanju neustrezne hrane, zaradi česar lahko hitro pride do pomanjkanja L-karnitina v organizmu.

L-karnitin ne le da nadzira presnovo maščob, ampak je tudi odgovoren za zaščito živčnih celic in celičnih membran. Ravno zaradi teh dejstev lahko rečemo, da je L-karnitin bistven za vzdrževanje zdravega organizma. V primeru povečanega vnosa L-karnitina, ga lahko enostavno izločimo iz telesa z urinom, zaradi česar ni pričakovati stranskih učinkov tudi v primeru povečanega vnosa v telo.

Deli in razveseli!