Maca – jo že poznate?

Maca (lat. Lepidiummeyenii) je rastlina, ki raste na področju Andov na nadmorski višini 4000 – 4500 metrov. Tradicionalna južnoameriška ljudstva jo že stoletja uporabljajo kot krepčilno sredstvo oz. adaptogen, saj so ugotovili, da lahko njeno redno uživanje pripravi telo na večje napore.

MacaNekateri zgodovinski zapisi tudi pravijo, da je bila maca hrana azteških bojevnikov, ki so morali premagovati številne naporne pohode in bitke.

Po svoji sestavi je maca povsem unikatna, saj vsebuje snovi, ki jih najdemo le v maci (npr. macaridin, macaen, maca alkaloidi itd) in jih v telo ne moremo vnesti z uživanjem drugih vrst rastlin. Ravno za te snovi znanstveniki predvidevajo, da imajo številne pozitivne vplive na človeško telo (krepitev telesa, dvig spolne moči, povečanje energije, povečanje zbranosti).

Poleg teh snovi pa maca vsebuje tudi mnoge beljakovine, aminokisline, vlaknine in številne minerale, kot so železo, kalcij, baker ter cink. Vse te snovi so ključnega pomena za pravilno in nemoteno delovanje telesa. Za več informacij o maca si lahko preberete na spletni strani superzivila.net

Deli in razveseli!