Novembra mesarsko klanje

Xbox 360Ko se bo 8. novembra na trgovinskih policah znašla Microsoftova igralna konzola xbox, prodajalci pričakujejo revolucijo. Kar je MTV za glasbo, bo xbox za videoigre, je jesenski začetek prodaje nove igralne konzole napovedal Robbie Bach , vodja projekta xbox pri Microsoftu. Sonyjev šef za playstation, Ken Kutaragi , pa pravi, da je Microsoft vojno izgubil, še preden se je začela, saj bo xbox manj zmogljiv od napovedi, pa tudi zadovoljiti japonske uporabnike je težje, kot si mislijo v Seattlu na sedežu Microsofta

»Ljudje bodo povsem spremenili mnenje o igrah, začeli bodo igrati povsem drugače,« pravi Robbie Bach. To bo tudi potrebno, saj analitiki družbe Merrill Lynch napovedujejo, da bo imel Microsoft s projektom vsaj dve milijardi dolarjev stroškov, preden bo naložba s prihodki od prodaje začela prinašati dobiček. Ti isti analitiki do junija napovedujejo 5 milijonov prodanih xboxov, do konca leta pa deset milijonov.

Velikanski trg

Trg pa vsem igralcem vliva zaupanje in optimizem – po ocenah londonskih analitikov iz skupine Informa Media bo trg videoiger do leta 2015 vreden 33 milijard dolarjev (pretvorite v svojo valuto), do tedaj pa naj bi rasel s 76-odstotno letno stopnjo. Tega se dobro zavedajo pri Microsoftu, saj so že pripravil 700 milijonov dolarjev za trženje xboxa.

Analitična družba ELSPA pa trdi, da bo do leta 2004 Microsoft prodal 32, Sony 46 in Nintendo 32 milijonov igralnih konzol. Sony je v slabem letu dni prodal osem milijonov konzol play station 2 (ps2). Po izračunih Merril Lyncha bo izdelava vsake konzole Microsoft stala 375 dolarjev, zato jih bodo na začetku prodajali s čisto izgubo slabih sto dolarjev, da bi bili konkurenčni. Dobiček naj bi pri projektu ustvarjale predvsem igre in licence, ki jih bodo morali plačevati razvijalci iger. Xbox bo – tako trdijo pri Microsoftu – povsem nov poslovni ekosistem.

Deli in razveseli!