Kakovostna oprema doma za prijetno bivanje

Nakup opreme za stanovanje je vsekakor velik finančni zalogaj – običajno po obsežni prenovi ali celo po nakupu novega stanovanja, ki dodobra sprazni družinski proračun, potrebujemo še ogromno kepo denarja za pohištvo in belo tehniko. Kljub dolgoletnemu varčevanju in pripravah na podvig prenove, ter kljub vsem kreditom na banki, limitom na karticah in ostalih oblikah zadolževanja, le malokdo z lahkoto opremi stanovanje z novim pohištvom.

kuhinja

Prav zato so razne ponudbe pohištva po smešno nizkih, ki ga zaledimo v letakih velikih trgovcev s pohištvom, zares privlačne in delujejo kot super rešitev za našo zagato. Na žalost se takšne sanjske ponudbe običajno hitro razblinijo – v nekaterih primerih že ob obisku trgovine, ko preiskusimo oglaševano sedežno garnituro za dve evrska stotaka in ugotovimo, da bo mogoče udobneje sedeti na tleh, ali pa nam trgovec pojasni, da je oglaševana cena za osnovno različico, ki je praktično neuporabna, doplačila pa nanesejo na pravo bogastvo. V drugih primerih je na prvi pogled pohištvo dovolj kakovostno, da se za nakup odločimo, trenutek resnice pa pride pri montaži, ko pohištvo nikakor ne stoji tako, kot bi moralo, ali pa po nekaj mesecih uporabe, ko začnejo odpadati vratca, se polomijo ročaji itd.

Zaradi zgoraj naštetih razlogov je mogoče bolje, da z zamenjavo pohištva počakamo kakšen mesec dlje in tako privarčujemo nekaj dodatnih evrov, s katerimi nato kupimo bolj kakovostno pohištvo. Seveda tako kot pri nizki ceni tudi pri kakovosti ne smemo iti v skrajnosti, saj pogosto pri zares dragem pohištvu plačamo le blagovno znamko.

Če pa smo tik pred vselitvijo v novo stanovanje, v katerem ni prav ničesar, pa lahko z malo kratkoročnega odrekanja dosežemo dolgoročno udobje v domu – namesto nakupa cenene sedežne garniture jo za nekaj časa nadomestimo s stoli za kampiranje, ki se nam drugače celo zimo tako ali tako valjajo po kleti. Namesto cenene postelje in vzmetnice raje nekaj tednov spimo na napihljivi blazini, nato pa si z privarčevanim denarjem kupimo kakovostno posteljo z dobro vzmetnico, na kateri si bomo kar nekaj let zares dobro odpočili.

Omare za popoln izkoristek prostora

Ne glede na to, kako veliko stanovanje imamo, prostora za shranjevanje je vedno premalo. To na koncu pripelje donereda v celotnem stanovanju, kar pa nas seveda spravlja v slabo voljo, saj nikakor ne moremo najti stvari, ki jo potrebujemo. S pametnim načrtovanjem pohištva lahko to težavo rešimo in zagotovimo popoln izkoristek prostora.

Glede na to, da je vsak prostor svojevrsten unikat, s serijsko izdelanimi omarami težko popolnoma izkoristimo prostor. Rešitev so vgradne omare oziroma omare po meri. Podjetje Alples je eden največjih proizvajalcev vgradnih omar v Sloveniji, omare pa proizvaja na industrijskem nivoju, kar zagotavlja konstantno kvaliteto in ugodno ceno. Omare se izdelujejo točno po vaših merah in se v prostor prilegajo v milimeter natančno.

Prednost vgradnih omar Alples je to, da se resnično prilagajajo vašim željam. Na voljo so vam tako drsna kot tudi klasična vrata, omara pa lahko sega od tal do stropa oziroma se konča nižje – odvisno od vaše želje. Prav tako omara lahko sega od stene do stene, lahko pa se zaključi tudi s stranico kjerkoli v prostoru želite. Obstajajo tudi rešitve za mansardne stropove. Barva vrat je odvisna od vaših želja, lahko so lakirana oziroma v lesnem dekorju. Na voljo so vam tudi vse barve ostalih Alplesovih programov.

Notranjost omar se izdela po željah stranke. To pomeni, da lahko sami odločite, koliko polic potrebujete, kakšen razmak med policami želite, potrebujete prostor za obešanje oblačil ali ne, lahko se odločite tudi za notranje predale, ki so izredno praktična rešitev, saj lahko z lahkoto dostopamo prav do vseh oblačil, tudi tistih, ki na policah običajno končajo popolnoma zadaj in jih nikoli ne uporabimo. Obstaja tudi možnost izdelave večjih delov brez polic, ki so zelo praktični za shranjevanje sesalca oziroma športnih rekvizitov.

Naročilo Alplesove vgradne omare je preprosto – z grobimi merami prostora se oglasite v vam najbljižjem studiu Alples, kjer vam bodo svetovalci izrisali omaro po vaših merah. Ko pridete do rešitve, ki vam je všeč, na vaš dom pride monter, ki prostor zares natančno premeri in s tem prevzame odgovornost, da se bo omara prilegala prostoru. Nato se omara naroči in ko je izdelana, vam omaro dostavijo in zmontirajo.

Zabavni poganjalci

Ste že videli, kako malčki uživajo pri vožnji s poganjalci? To je veselo! Kar vriskajo od navdušenja in se neutrudno odrivajo od tal, da bi se premaknili naprej in še malo peljali. Poganjalci predstavljajo otrokovo prvo vozilo, zato ni nič čudnega, da jih imajo tako radi, hkrati pa to pomeni tudi, da so zelo lepo darilo za male nadobudneže.

Zabava za vašega malčka

Kdaj je čas za nakup prvega poganjalca? Ko malček dopolni eno leto, je počasi že čas za to, odvisno od tega, kakšno vozilo boste kupili. Odvisno je predvsem od tega, kako udobno lahko vaš malček na njem sedi oziroma kako stabilen je lahko na njem. Prvi poganjalci imajo navadno tudi štiri kolesa, saj tako omogočajo večjo stabilnost.

poganjalec_kiddimoto_lesen

Ko izbirate otrokovo prvo vozilo, premislite, če je že primerno za njegovo starost. Večina otrok se začne za poganjalce zanimati pri starosti malo več kot eno leto, ko že dobro stojijo oziroma delajo prve korake. Poganjalci takrat staršem tudi pridejo zelo prav, da si malček na njih malo odpočije od zanj naporne hoje. V ta namen so še posebej primerni tisti na dveh kolesih in ki so videti kot pravo kolo, le da nimajo pedal – zagotovo ste jih že videli, kako se otroci vozijo z njimi po mestu, saj so v zadnjem času postali vedno bolj priljubljeni.

Kaj naj pazim pri izbiri?

Poganjalci so igrača, a hkrati so tudi vozilo, zato morajo biti narejeni kakovostno. Pred nakupom je treba preveriti, za katero starost so primerni in premisliti, če bo vaš malček takšno vozilo že varno obvladal. Pomembna je tudi sama teža vozila ter material, iz katerega je narejen – plastika, les ali morda celo kaj drugega.

Če imate zelo majhnega otroka, so boljša izbira otroški poganjalci na štirih kolesih, saj zagotavljajo večjo stabilnost, ko se otrok vozi z njimi in se tako ne more prevrniti, hkrati pa se vozilo ne bo prevrnilo na otroka, ko bo zlezel iz njega ali se igral z njim. Ko so otroci malo večji, pa je za učenje stabilnosti in za to, da bodo nekoč samostojno znali voziti tudi pravo kolo, pomembno izbrati poganjalec na dveh kolesih, ki je odlična vaja za vožnjo s kolesom na pedala.

Poleg vsega naštetega pa je pri izbiri igrač ali vozil, na katerih otrok sedi, pomembno preveriti tudi, kakšna je največja obremenitev vozila – ta mora biti seveda manjša od teže vašega otroka, hkrati pa je dobro vzeti v zakup, da bo vaš otrok kmalu še pridobil na teži in da mu boste vsaj na začetku pri vožnji morda pomagali tudi vi ter se vsaj malo pri tem tudi naslanjali na vozilo.

kaj je L-karnitin?

L-karnitin je sintentiziran iz aminokislin lizin in metionin in opravlja bistvene funkcije pri presnovi v človeškem organizmu. Skrbi za preskrbo organizma s hranili in za proizvodnjo energije v telesu. Pomen L-karnitina je še zlasti velik pri transportu maščobnih kislin. Dolgoverižne maščobne kisline so lahko prenesene v mitohondrije, ki proizvajajo v celicah energijo, s pomočjo L-karnitina. Ravno zaradi te lastnosti je L-karnitin še posebej dobro poznan kot topilec maščob oz. kot fat burner.

L-karnitin

L-karnitin opravlja številne osnovne funkcije v našem organizmu. Na primer L-karnitin podpira ledvice in jetra pri razstrupljanju in odstranjevanju toksinov iz telesa. Ravno tako omogoča izgorevanje dolgoverižnih maščobnih kislin in sproščanje energije. To zahtevajo številne mišične celice, a še najbolj tiste v srčni mišici. Ravno tako L-karnitin opravlja zelo pomembno funkcijo tako imenovanega bio prenašalca, z usmerjanjem maščobnih kislin na mesta nastanka energije, znotraj membrane celičnih mitohondrijev.

Rezerve L-karnitina v človeškem organizmu so relativno majhne (20 – 25 mg). Ravno zaradi tega se zelo hitro opazi uživanje neprimerne hrane, zaradi česar se lahko pojavijo nevarni simptomi pomanjkanja L-karnitina v našem telesu. Ti znaki se najpogosteje kažejo v obliki povečane dovzetnosti za okužbe, motnje presnove lipidov ali v obliki zmanjšane plodnosti. Nezadosten vnos L-karnitina ravno tako povečuje tveganje za srčne infarkte, saj je srčna mišica izredno odvisna od prisotnosti ustreznega nivoja hranil v telesu.

In kaj so glavne lastnosti L-karnitina?

 1. Izboljšuje telesno zmogljivost
 2. Pomaga pri hitrejšem topljenju maščob
 3. Pomaga pri zniževanju LDL holesterola
 4. Deluje na spolne organe in na hormonsko aktivnost
 5. Zmanjšuje spremembe v presnovi energije, ki jih povzroča staranje
 6. Povečuje energetsko učinkovitost metabolizma
 7. Ščiti celično presnovo energije

tekL-karnitina nastaja v našem telesu iz dveh esencialnih aminokislin. Ker velik delež dnevnih potreb po L-karnitinu pridobimo iz hrane, se pogosto dogaja, da imajo ravno vegetarijanci premajhen nivo L-karnitina v telesu, zaradi česar se ravno pri njih priporoča uporaba prehranskih dopolnil, katera najbolje dosežejo svoj namen ravno v obliki kapsul (L-karnitin 450 mg – 50 kapsul). Težave se lahko pojavijo še posebej, v primeru pretirane izpostavljenosti stresu in hkrati pri uživanju neustrezne hrane, zaradi česar lahko hitro pride do pomanjkanja L-karnitina v organizmu.

L-karnitin ne le da nadzira presnovo maščob, ampak je tudi odgovoren za zaščito živčnih celic in celičnih membran. Ravno zaradi teh dejstev lahko rečemo, da je L-karnitin bistven za vzdrževanje zdravega organizma. V primeru povečanega vnosa L-karnitina, ga lahko enostavno izločimo iz telesa z urinom, zaradi česar ni pričakovati stranskih učinkov tudi v primeru povečanega vnosa v telo.

Čistila za dom, katera si lahko naredi vsak sam doma!

Obstaja veliko poceni, enostavnih in zelo ekološko prijaznih načinov, kako si lahko sami naredimo domača čistilna sredstva, torej, zakaj jih ne bi začeli uporabljati že sedaj? Za vas smo pripravili seznam zelo uporabnih nadomestkov za čiščenje doma, med katerimi nekatera verjetno že poznate, spet druga vam bodo mogoče dala nove inovativne ideje za čiščenje vašega doma v prihodnosti.Čiščenje

 1. Pecilni prašek: čisti, osveži in mehča vodo
 2. Milo: je biološko razgradljivo in očisti ogromno stvari v vašem domu.
 3. Limona: ena izmed najmočnejših naravnih kislin in je učinkovita za uničevanje zelo veliko bakterij, ki se nahajajo v naših domovih.
 4. Borax (natrijev borat): čisti, osveži, dezinficira, mehča vodo, uporaben za čiščenje tapet in sten.
 5. Kis: odstranjevanje maščob, odstranjuje plesen, odstranjuje smrad.
 6. Pralni prašek: odstranjuje maščobe, mehča vodo, čisti stene, čisti, ploščice, čisti kopalniške kadi. Bodite previdni saj lahko draži sluznice, nikar ne uporabljajte na aluminiju.
 7. Alkohol: je odlično razkužilo.
 8. Koruzni škrob: se lahko uporablja za čiščenje oken, za poliranje pohištva, za čiščenje preprog.

Sedaj pa le dobro preiščite svoje omare, odprite hladilnik in se naslednjega čiščenja lotite na naravi prijazen način, ki bo tudi zelo ugoden za vašo denarnico.

Če kljub vsemu želite v svoj dom pripeljati kakšen nov in tehnološko dovršen izdelek za čiščenje, si lahko preko spleta naročite številne in zanimive izdelke za čiščenje, ki vas ravno tako ne bodo pustili na cedilu. V kolikor se vi želite razvajati medtem ko nekdo drug namesto vas dela, si lahko privoščite Robotski sesalec Rumbot.

 

Poznaš igro človek ne jezi se?

Razmišljate kaj otroku podariti za rojstni dan pa niste ravno prepričani? Jaz osebno glede daril ne kompliciram preveč, kajti manj ko kompliciram bolj so navdušeni nad darili.

Človek ne jezi seNazadnje sem svojemu nečaku kupila družinsko igrico Človek ne jezi se in je bil prav navdušen! Nisem nekaj preveč iskala in komplicirala glede tega samo kupila sem prvo stvar, ki se mi je zdela zanimiva in še vedela sem, da tega sigurno nima doma in čas je da se nauči in izve kaj sploh ta igra je, ker to pa mislim, da je lepo, če vsak ve, ker je nekako vseeno neka tradicionalna igra, ki jo vsak pozna.

Zraven igrice sem seveda kupila še eno veliko čokolado in darilo je bilo pripravljeno. Nič kaj posebnega ni bilo, priznam, ampak moj nečak je bil vseeno zelo vesel in zadovoljen z darilom in sedaj vedno ko grem k njim na obisk mali hoče, da se igramo to igrico in tudi ko so sami se baje skozi to igrajo, ker mu je tako zanimiva, sploh ko katerega vrže ven iz igre in on zmaga, to mu je najboljše.

Ko izgubi mu ni tako všeč, ampak to takoj pozabi, ko pa on zmaga pa moramo na koncu igrati po pet rund, ker nikakor noče nehati. Bolje takšne igre kot pa, da bi bil venomer za računalnikom ali pa kje drugje kjer bi si kvaril svoje mlade očke!

Preberite tudi kako koristni so otroški poganjalci in kakšne vrste obstajajo.

Izvirno darilo za rojstni dan

Darilo za rojstni danPrejšnji teden sem imel rojstni dan in prijateljica mi je prinesla prav posebno darilo – komplet za pripravo kitajske hrane. Sicer ga nisem videl še v nobeni trgovini, menda pa ga je kupila po internetu v eni izmed naših spletnih trgovin z darili. V kompletu so bile različne omake, riž, bambus (v konzervi), ingver in čili (oboje v prahu), vse skupaj pa zapakirano v bambusovo skledo, priložene so bile tudi kitajske palčke in knjiga z recepti. Vse skupaj je bilo ovito s celofanom.

Darilo je bilo res izvirno in uporabno. S prijateljico sva namreč darilo takoj odvila in pričela pripravljati eno izmed jedi. Dobro, da se imel ravno nekaj malega piščančjih prsi v hladilniku, drugega pa tako nisva rabila, saj je bilo vse že v darilnem paketu.

Ob tem sem pomislil, da je zanimivo, da je to eno izmed redkih daril, na katerem ni bilo napisano »Made in China« v bistvu pa gre za kitajski komplet.

Jed je s pomočjo sestavin iz darila zelo dobro uspela in ker zelo rad kuham bom verjetno sestavine kar hitro porabil, knjiga in bambusova skleda pa mi bosta ostala za spomin. Skledo sedaj že uporabljam za sadje. Med kuhanjem je prijateljica v knjigo zapisala še posvetilo. S tem darilom me je želela spomniti na najino popotovanje po jugovzhodni Aziji, zato sva po obedu ponovno obujala spomine ob gledanju fotografij in video posnetkov.

V glavnem super darilo, čeprav se sprašujem, kaj bi bilo v kompletu, če bi se podala na potovanje po katerem drugem kontinentu? Mogoče izvem naslednje leto, saj greva spomladi v Mehiko.