Vrste leč

LečeOb težavah z vidom pogosto pomislimo na različna sredstva za korekcijo vida, predvsem na uporabo očal ali leč. Ker pa je dobro pred končno odločitvijo o tem vedeti čim več, se je treba o lečah najprej natančneje poučiti.

V naslednjem članku bomo predstavili vrste leč, ki se uporabljajo za korekcijo vida. Leče ločimo glede na čas uporabe, poleg tega pa obstajajo še druge vrste, namenjeno posebnim potrebam. Glede na čas uporabe jih v grobem delimo na eno dnevne, 14 dnevne in mesečne ter leče s katerimi lahko spimo.

Prednost enodnevnih leč je v čistoči, saj je ob dnevni zamenjavi leča higiensko neoporečna. Prav tako nimajo potrebe po čiščenju, saj vsak dan uporabimo nov par. Pri 14 dnevnih in mesečnih lečah je čiščenje obvezno, praviloma vsak dan po uporabi. Pri čiščenju moramo upoštevati navodila, ki so priložena lečam.

Poznamo tudi leče, ki so primerne za neprekinjeno uporabo več dni zapored. In to ne da bi si jih zvečer odstranili, z lečami lahko tudi spimo. Izdelane so iz posebnega mehkega materiala, ki je dosti bolj zračno prepusten od običajnih leč. Na površini je nanesena tanka plast vode, ki omogoča vlaženje očesa med spanjem. Ta plast ostane na leči več dni, tudi po uporabi čistil. Pri običajnih lečah bi se oko skozi noč izsušilo.

Nato sledi klasifikacija leč glede na potrebe korekcije vida. Prve so tako imenovane bifokalne ali progresivne leče. Te so izdelane za starejše ljudi, katerim peša vid tako na daleč in blizu. Naslednja vrsta leč je namenjena korekciji astigmatizma. Ljudje z astigmatizmom imajo neenakomerno ukrivljeno roženico in posledično nejasna slika na določenih predelih vidnega polja. Ta vrsta očesne napake se pojavlja pri daljnovidnosti in kratkovidnosti.

Nato poznamo tudi barvne leče, s katerimi lahko poudarimo barvo oči ali pa jo spremenimo. Kombinirane so lahko z lečami za korekcijo vida, uporabljajo jih pa tudi ljudje brez dioptrije, kot modni dodatek.

Deli in razveseli!