Začimbe za boljše počutje

GvaranaIn kaj je tisto, kar nas poživi? Dan začnite s kozarcem tople vode, v katero stisnete sok polovice limone. Mešanica bo telo razstrupila, poživila in pripravila na prvi jutranji obrok. Če se želite zares zbuditi, pojejte jabolko. Ste vedeli, da ima večjo moč bujenja kot nekaj požirkov kave? Zbudijo in ogrejejo nas tudi začimbe, zato jedem okus poudarite z muškatnim oreščkom, himalajsko soljo ter svežimi zelišči, na primer rožmarinom. Pri kuhanju uporabljajte zdrava olja, pri pripravi sladkih jedi pa posezite po klinčkih, cimetu ter nekoliko bolj eksotičnih kardamomu in ingverju. Slednjega lahko uporabljate tako pri pripravi slanih kot sladkih jedi. Iz ingverja pripravite okusen čaj in z njim tu pa tam zamenjajte kozarec vode. Ingverjeva koreninica deluje kot stimulans in tonik. Pri rednem uživanju zmanjšuje kronično utrujenost ter celo izboljšuje spomin, zaradi spodbujevalnega delovanja pa se mu je v poznih večernih urah bolje izogibati, saj lahko povzroči nespečnost.

Zamenjajte kavo z gvarano

Pozabite na ogromne količine kave, po kateri se navadno počutimo še slabše. Kofein raje
poiščite v drugih živilih, ki nam jih je podarila narava. Ena izmed takšnih rastlin je gvarana, ki izvira iz porečja Amazonke. Še posebej je razširjena v Braziliji. Znana je po svojem sadežu v velikosti kavnega zrna. Kot prehransko dopolnilo se uporablja za poživitev energije – vsebuje namreč dvakrat več kofeina, kot ga najdemo v kavnih zrnih.

GinsengAzijska skrivnost

Ginseng je rod enajstih vrst počasi rastočih trajnic z mesnatimi koreninami, ki rastejo na severni polobli v vzhodni Aziji. Nekatere vrste rastline proizvajajo naravne produkte, ki izboljšajo odpornost telesa. Ginseng je znan kot naravno poživilo, ki krepi telo in duha. V kitajski medicini je že dolgo znan kot kralj energije, ki le-to, za razliko od kave, dviguje postopoma. Pomagal naj bi pri šibkosti in kronični utrujenosti ter pri duševni ali telesni preobremenjenosti.

Deli in razveseli!