Zgodovina kamuta

Legenda pravi, da naj bi bil kamut najden v grobnicah faraonov, najverjetneje pa so ga ves čas prodajali ulični trgovci v Kairu. Čeprav ga Egipčani imenujejo »Domače žito« (Balady durum), do dandanes ni znano, kdaj so začeli sejati kamut na območju Egipta. Nekateri so prepričani, da so kamut s seboj prinesli stari Grki in Rimljani ali Bizantinci, lokalni kmetje in Turki pa verjamejo, da je kamut oziroma »Kamelji zob« ali »Prerokovo žito«, kot ga imenujejo, prinesel Noe na svoji barki.

Ancient-Wheat-Harvest-750x350

Preverljivi podatki pričajo, da je leta 1949 ameriški letalec Earl Dedman od svojega prijatelja, ki je kamut prinesel iz svojega potovanja v Egipt, prejel 32 velikih kamutovih jedrc. Slednje je Dedman poslal svojemu očetu v Montano, ZDA. Ker naj bi bil kamut, sodeč po legendi, najden v grobnici, so ogromno pšenico poimenovali »Pšenica kralja Tuta«, vendar zanjo ni bilo večjega tržnega interesa. 1964. leta je lokalni pridelovalec Clinton Stranahan želel ponovno vzbuditi zanimanje za kamut s ponujanjem brezplačnih vzorcev na lokalni tržnici, vendar brez večjega uspeha. Tako je kamut do leta 1977 skoraj povsem utonil v pozabo, dokler ni Bob Quinn na embalaži kosmičev Corn Nuts prebral, da so kosmiči narejeni iz velikih koruznih zrn. Ker je Quinn kupoval kamut na lokalni tržnici, kjer jo je Stranahan prodajal, je vedel, da kosmiči niso iz velikih koruznih zrn, temveč iz kamuta.

Ko je podjetje obvestil o njihovi pomoti, so manjši kozarec zrnc poslali njegovemu očetu, Macku Quinnu, ki je začel gojiti kamut in večati njegovo pridelavo. Po dveh letih je podjetje Corn Nuts izgubilo zanimanje in kamut je bil ponovno obsojen na pozabo. 1986 leta je bil kamut predstavljen na razstavi naravnih izdelkov v Anaheimu v Kaliforniji. Zaradi povečanega zanimanja potrošnikov so v dveh letih iz prvotnih 0,6 hektarov posejane obdelovalne površine kamuta povečali na 32,3 hektarov.

Kamut v obliki testeBob-Quinn-in-Kamut-fieldnin je bil leta 1988 predstavljen kot zdravo živilo s strani podjetja Royal Angelus Macaroni, ki so prvič uporabili ime blagovne znamke Kamut. Leto kasneje je podjetje Oasis Breads zamesilo prvi kruh iz kamut khorasan moke. Od leta 1990 je blagovna znamka Kamut® uradno registrirana pri ameriški pisarni za patente in blagovne znamke, v naslednjem letu pa so bili izdelani prvi kosmiči iz kamut khorasan moke. Istega leta so moko začeli izvažati v Evropo, znanstvene raziskave pa so pokazale, da lahko Kamut moko uživajo ljudje z alergijo na gluten. Do leta 1999 je kamut pridelovalo kar 50 pridelovalcev iz Evrope, Rusije, Egipta, Argentine, Avstralije in Severne Amerike, v letu 2008 je bilo s kamutom posajenih kar 18.000 hektarov v Severni Ameriki. Eksponentna rast priljubljenosti kamut khorasan moke je vidna v več kot 1000 izdelkov iz kamuta, kot so na primer kruh, testenine, kosmiči, prigrizki, sladice, krekerji, pivo, zrnata kava, napitki in seveda tudi moka iz kamuta. Čeprav se pridelovanje kamuta širi v Avstralijo in Azijo, pa se v Italiji pridela skoraj polovico vse letine.

Literatura: http://www.kamut.com/en/discover/about-us

Deli in razveseli!